Moją pasją jest człowiek, a pracą prowadzenie człowieka do zdrowia i sukcesu. Człowiek to bardzo mocno skomplikowana maszyna. Poszukiwanie zdrowia tylko w jedzeniu lub tylko w suplementacji przy ogromie złożenia organizmu ludzkiego, wydaje się podejściem niepoważnym. Człowiek to jego psychika, kontakty z bliskimi, relacje ze światem, biochemia i funkcjonowanie narządów, odpowiedni rytm dobowy, sen i wiele innych składowych, budujących nasze zdrowie lub jego brak.
Czym się zajmuję?
Żywienie w sporcie
Kuracja odchudzająca
Kuracja w jednostkach chorobowych
Kuracja dla przyszłych i aktualnych Mam
Kuracja eliminacyjna w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
Kuracja upiększająca
Kuracja edukacyjno-motywacyjna
Większość osób zajmująca się żywieniem, stawia na oklepane schematy żywienia, które powiela się i powiela od lat. Masa węglowodanów, odrobina białka, i kropelka tłuszczu – no bo przecież tłuszcz zabija. Niestety głęboko zakorzenione przekonania są bardzo trudne do zmiany a schematy żywienia często nie tylko nie pomagają choremu ale wprost przeciwnie – szkodzą.
Jako przykład posłuży mi nasza dobra, stara, poczciwa margaryna, która od lat ma potwierdzony negatywny wpływ na zdrowie układu krwionośnego a wciąż można ją spotkać na oddziałach kardiologicznych a co gorszą rozpisywaną w zaleceniach przez "wykształconych" dietetyków.
Każdy człowiek jest inny, każdy potrzebuje innych bodźców i tak samo każdy potrzebuje nieco innego pożywienia ( z grubsza podobnego) ale innego. Sam w mojej praktyce używam diet wysokowęglowodanowych jak i tych o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Jeśli wiem, że ma to sens próbujemy diet wysokotłuszczowych, w określonych przypadkach wypada wprowadzić organizm z stan ketozy a po kontuzjach należy zadbać o maksymalną wartość odżywczą diety.
Nie ma idealnych jadłospisów, nie ma schematów ani nawet wzorów jak prawidłowo zaplanować żywienie konkretnej osoby. Istnieją tylko wytyczne i doświadczalne oraz epiryczne dowody na to, że określony rodzaj żywienia ma sens u określonej osoby, czy w konkretnej jednostce chorobowej
Ukończyłem dwa kierunki studiów, dietetykę na Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia oraz Wychowanie Fizyczne na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie.